Historie Seeburg

Home 9 Historie Seeburg

Historie Seeburg

Geboren te Zweden in 1871, kwam Justice P. Seeburg op zijn 16e naar de Verenigde Staten. Hij ging in Chicago wonen en kreeg daar een baan als monteur en supervisor in de piano industrie. In 1907 startte hij zijn eigen bedrijf op The J.P. Seeburg Piano Co. en het bedrijf groeide al snel uit tot een van de vooraanstaande fabrikanten van orchestra in de Verenigde Staten.

Justice P. Seeburg

Deze automatische piano’s hadden enkele instrumenten in zich zodat deze wanneer afgespeeld klonken alsof er een complete band optrad. Met de productie van deze lijn van muziekinstrumenten ging hij door tot 1927, totdat hij besloot het bedrijf op te delen en munt opererende apparaten te gaan produceren, later bekend onder de naam Jukebox.

Justice P. Seeburg was een van de eerste fabrikanten die een multi-select Jukebox op de markt bracht onder de naam ‘Audiophone’. Deze Jukebox werd in 1928 uitgebracht en had pneumatische bediening. Hierdoor werd het breed ogende apparaat aangezien als half platenspeler en half jukebox. De machine beschikte over 8 selecties en werd een redelijk succes. Rond 1930 hadden er zich meer fabrikanten op de markt ingezet en enkele verkochten zelfs beter dan Seeburg.

Company

Het eerstvolgende model, de ‘Selectophone’ was een engineeringsdrama. Gedraaide spindles maakten de bedieners gek en het bedrijf ging bijna ten onder door deze mislukte machine. Op zijn 60e levensjaar gaf J.P. Seeburg het bedrijf over aan zijn zoon Noel. Noel was een zeer goede zakenman en reorganiseerde het bedrijf zodanig dat het zelfs de directe concurrentie aan kon gaan met Wurlitzer en Rock-Ola. Deze twee bedrijven waren in de tussentijd uitgegroeid tot de meest bekende fabrikanten van Jukeboxen en Seeburg had hiermee een behoorlijke inhaalslag afgeleverd.

Seeburg in de jaren 40 tot en met 45

In de jaren 1940 tot en met de jaren 1945 had Seeburg enkele technisch zeer goede en betrouwbare Jukeboxen op de markt gebracht en de verkoop was goed. Het was het jaar 1949 en in dit jaar zou Seeburg met zijn grootste trots op de markt komen. Seeburg ontwikkelde een selectie mechanisme waardoor het voor het eerst mogelijk werd om een single aan beide zijden af te spelen. Met de introductie van deze 100-select Jukebox was een nieuw tijdperk begonnen. Het systeem werkte goed en was uiterst betrouwbaar en Seeburg werd hiermee een van debest verkochte Jukeboxen van die tijd. In 1955 kwam Seeburg met de V-200,de eerste 200 selectie Jukebox op de markt en hiermee bleef Seeburg innoveren en distantieerde het bedrijf zich wederom verder van de concurrentie.

Seeburg

Echter kwam ook voor Seeburg aan al het succes een einde toen de vraag naar Jukeboxen in de 70er jaren terugliep en legde het bedrijf uiteindelijk zijn activiteiten neer.

 

Jukebox Specialist

SINDS 1985 GESPECIALISEERD IN AUTHENTIEKE JUKEBOXEN

Bij aankoop van een Jukebox ontvangt u altijd standaard 1 jaar volledige garantie. Uw Jukebox wordt gratis thuis afgeleverd en u ontvangt een cadeau bij aankoop. 100% Satisfaction guaranteed!

Bezoek onze showroom

Enkel originele authentieke Amerikaanse Jukeboxen vindt u bij Jukebox Specialist te Deventer. Wilt u meer informatie over een Jukebox, hulp bij storing of een bezoekje brengen aan onze showroom, neemt u dan gerust contact op. Wij staan u graag te woord.

Contact

Bezoekadres
G.J.L. Ankersmitlaan 41
7411 AS Deventer
Tel: 06-10 900 822

Postadres
Zwolseweg 105
7412 AC Deventer