Historie van Jukeboxen

Home 9 Historie van Jukeboxen

Historie van Jukeboxen

De oorsprong van de Jukebox gaat terug tot het jaar 1889. In dit jaar vond Thomas Alva Edison de Edison Speaking Phonograph uit, een toestel waarbij men na het inwerpen van muntgeld een aantal minuten naar muziek kan worden geluisterd.

Phonograph

Deze muziek wordt op de Phonograph nog afgespeeld van wasrollen. Niet veel later ontwikkeld Gabel de Automatic Entertainer, die in plaats van wasrollen
platte platen afspeelt. Helaas leverde deze platte platen geen goed geluid en hierdoor werd er in 1908 besloten om te stoppen met de productie van de Automatic Entertainer.

Grammafoonplaten

In de tussentijd is het even stil tot het jaar 1926, dan begint de Jukebox weer in opmars te komen. Grammafoonplaten worden nu elektrisch afgespeeld en het geluid wordt hierbij versterkt. De Jukebox wordt mede een succes in Amerika doordat er vele Jukeboxen staan in eettenten die ook ’s nachts open zijn. Hier blijkt al gauw dat de mensen graag muziek horen tijdens het dineren en de Jukebox is dan ook een relatief goedkope vervanger voor een live band.

In begin 1930 breekt de grote crisis aan en laat wereldwijd zijn sporen achter. Het zal tot 1950 duren voordat de Jukebox weer populair wordt en wederom een succes wordt. In de jaren 50 hangen mensen weer veel in cafés, eetgelegenheden en andere horecagelegenheden uit en willen hier graag weer muziek horen. Ook in deze tijd is het aanschaffen van muziek nog behoorlijk prijzig en daarom gooit men graag wat geld in de Jukebox. De Rock en Roll periode heeft dan ook veel aan de Jukebox te danken.

De meest bekende merken Jukeboxen wereldwijd gezien zijn.

  • Wurlitzer
  • Seeburg
  • Rock-Ola
  • AMI

In het begin
van de jaren 60 verliest de Jukebox helaas zijn populariteit. De tv komt in deze periode namenlijk in opmars en steeds meer mensen besluiten dan ook om thuis te blijven.

Zelfs vandaag de dag worden er nog steeds Jukeboxen geproduceerd en verkocht en blijft de vraag naar de Jukebox groot. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen dit is
afhankelijk van het type Jukebox en merk. Tevens zitten er verschil in CD Jukeboxen en authentieke Jukeboxen die 78 toerenplaatjes of 45 toeren singles afspelen.

Jukebox Specialist

SINDS 1985 GESPECIALISEERD IN AUTHENTIEKE JUKEBOXEN

Bij aankoop van een Jukebox ontvangt u altijd standaard 1 jaar volledige garantie. Uw Jukebox wordt gratis thuis afgeleverd en u ontvangt een cadeau bij aankoop. 100% Satisfaction guaranteed!

Bezoek onze showroom

Enkel originele authentieke Amerikaanse Jukeboxen vindt u bij Jukebox Specialist te Deventer. Wilt u meer informatie over een Jukebox, hulp bij storing of een bezoekje brengen aan onze showroom, neemt u dan gerust contact op. Wij staan u graag te woord.

Contact

Bezoekadres
G.J.L. Ankersmitlaan 41
7411 AS Deventer
Tel: 06-10 900 822

Postadres
Zwolseweg 105
7412 AC Deventer