Wurlitzer werd in 1856 opgericht door Franz Rudolph Wurlitzer, het was een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseerde in het maken van muziekinstrumenten en muziekapparaten. Het bedrijf werd gevestigd in een smalle kamer op de 4e verdieping gelegen aan Sycamore street in Cincinnati, Ohio. Het bedrijf werd tot 1941 bestuurd door zijn 3 zoons en verhuisde naar Chicago. In 1860 verkreeg Wurlitzer een contract van het Amerikaanse leger om trompetten en drums te produceren. Hiermee zette het bedrijf zich goed op de kaart en werd het al snel een gerenommeerd merk.
In 1880 werd de eerste piano met de naam Wurlitzer geproduceerd. Sinds 1856 begaf wurlitzer zich ook op de markt voor munt opererende apparatuur, deze techniek zal zich verder uitwerken in de Jukeboxen zoals bij velen bekend. In 1934 werd de eerste selecterende jukebox geïntroduceerd.
Door zijn lange geschiedis heen heeft het bedrijf muziekliefhebbers van elke klasse van de samenleving voorzien van speciale attentie voor de liefde van muziek. Er mag worden gezegd dat het orgel dat in 1910 werd uitgebracht on de naam “Mighty Wurlitzer” het product was waardoor Wurlitzer wereldwijd naamsbekendheid verkreeg. Wurlitzer’s herkenning van populariteit van jukeboxen, piano’s , orgels en overige muziekinstrumenten voor de burger heeft het bedrijf geleidt tot zijn hoogtepunt.
Tijdens de 1e wereldoorlog 1914-1918 werden de houtbewerkingswerkplaatsen van Wurlitzer omgetoverd en raakte het bedrijf zo betrokken bij de bouw voor houten koffers en kratten waarmee hoofdzakelijk bommen en munitie voor het Amerikaanse leger werden vervoerd. In 1921 ruim 3 jaar na de oorlog kwam de wereld weer op gang en leek het de mensen weer wat beter voor de wind te gaan. Rijkdom werd opgebouwd en er werd ruimschoots geconsumeerd. In 1929 bereikte deze rijkdom zijn dieptepunt met het begin van”The great depression”., een crisis die zeker enkele jaren voelbaar zou zijn voor iedereen.
Mede door deze crisis daalde de verkoop van de Jukebox, de populariteit bleef wel aanwezig, maar het werd voor de mensen een stuk duurder om een plaatje te draaien. Wurlitzer domineerde de markt tot en met de introductie van de 45 toeren plaat. De Wurlitzer Jukeboxen speelden 24 plaatjes aan 1 zijde af. Seeburg kwam echter met een nieuw mechaniek op de markt dat wel 50 plaatjes kon afspelen aan beide zijden wat dus 100-selecties opleverde. Wurlitzer zette alles op alles om ook een nieuw mechaniek te ontwikkelen dat minimaal 100-selecties kon afspelen en slaagde hier uiteindelijk ook in. Echter had Seeburg door deze grote voorsprong al een marktleidende postitie ingenomen, en slaagde Wurlitzer er niet in om wederom de markleider te worden in de Jukebox verkoop.
Wurlitzer bracht in 1973 een nostalgisch ogende Jukebox op de markt onder de naam Wurlitzer model 1050. Er werden van deze machine slechts 1600 stuks geproduceerd, in een laatste poging om wederom de grootste Jukebox fabrikant te worden. De poging mislukte helaas. Wurlitzer bleef Jukeboxen verkopen tot in de jaren ’70, maar toen de vraag naar Jukeboxen begon terug te lopen leidde dat uiteindelijk tot het einde van het bedrijf.
Het bedrijf werd in 1980 overgenomen door The Baldwin Piano Company en hiermee kwam er een einde aan het bestaan van Wurlitzer. De naam Wurlitzer wordt nog wel geplaatst op de high-end lijn piano’s van The Baldwin Piano Company.